Oldalak

2013. december 12., csütörtök

Lesz-e e-könyv a könyv?

Évtizedek óta érzi minden szakmai tárgy tanára, hogy egyre nagyobb a baj: az iskolákba alig jut használható műszaki tankönyv; ami van, az méregdrága. Sok helyen a könyvtár 30 éves múzeumi készletéből tanul a jövő műszaki szakembere. Így ne csodálkozzunk, ha az ő műszaki tudása is legalább egy generációval alulmúlja korát.
A tankönyvkiadók nem bírják tartani a lépést az oktatás cunami-szerű átalakításaival; mint a déli óceánokon az igaziak: mindent elsöpörve követi egyik a másikat; a kiadók örülnek, ha ez a mostani el nem söpri őket végleg. A könyvkiadás egyébként is drága mulatság: komoly szellemi és anyagi befektetés, a megtérüléséhez hosszú idő kell. A tankönyvvé nyilvánítás a hab a tortán: plusz költségeket okozó és időben is elhúzódó procedúra.
Alternatíva, jobb híján: tanárok jó szándékával és szabad (?) idejében, innen-onnan összelegózott oldalak, ábrák, fotók. Az idő szorításában, könyves szakértelem nélkül összedobott házi tankönyvek minősége gyengébb, mint esetleges.
Jöhetne az e-könyv és: a Google, a barátunk. Az sdt és hasonló fejlesztések elköltött tízmilliárdjai ellenére nincs elérhető, minőségi és mennyiségi gyűjtemény. Szakmai tárgyakból csak morzsákat találunk.

Marad a barkácsolás, hosszú téli éjszakákon, a digitális kézműves műhelyében, pislákoló monitorok fényében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése