Oldalak

2013. december 12., csütörtök

A tanulás hatékonyságát növelő módszerek II

Amint azt megígértem, folytatom a tanulás hatékonyságát növelő módszerek témakört. Tegnap egyik kollégámmal utaztam a villamoson és feltette nekem azt a kérdést, hogy könnyen tudom-e megtanulni a tanulnivalót, mert neki nagyon nehezen megy. Csak rövid ideig tud összpontosítani ami gátolja őt a tanulmányaiban.

Sokakkal beszélgettem erről a komoly problémáról-a figyelem összpontosításásnak problémájáról-. Úgy tapasztalom mégsem fordítunk ennek megoldására elegendő energiát, vagy fel sem tűnik mint komoly probléma és valahogyan eléldegélünk vele. Saját magamon is tapasztalom, hogy nagyon nehezen tudok csak a jelen pillanatban élni. Folyamatosan azon agyalok mi volt, vagy mi lesz, miközben nem veszem észre mi történik velem a jelen pillanatban. Nem tudok teljes erőbedobással a jelenben lenni és mindent beleadni.

Ezen lehet segíteni az életmódunk megreformálásával. Úgy gondolom az ember hajlamos rengeteg felesleges dologgal foglalkozni, rengeteg időt elfecsérelni haszontalan dolgokra. Nem lehet túl sok dologra figyelni egyszerre. Meg kell fontolni: valóban szükséges, hogy 10 szakkörre járjak, 10 társaságba, 10 fórum bejegyzéseit követem folyamatosan, valóban szükséges-e, hogy hányas szintre jutottam el az online játékban, ki mit osztott meg a közösségi oldalon, kell-e naponta 5 órát tévézni, befogadni azt a rengeteg információ mennyiséget. Kell-e folyamatosan fülhallgatón zenét hallgatni, miközben, iPadozunk, okostelefonon szórakozunk. Ha nem is vagy ennyire szélsőséges elég csak kimenni az utcára. Budapesten nagyon zavar a rengeteg reklám, ami csillog-villog, ugrál, repül stb. a kezébe nyomják az embernek a szórólapokat, szinte bombáznak. Ez is nagy gond véleményem szerint, mert hozzájárul a figyelem zavaros működéséhez.

Tudatosan döntsük el mi a fontos az életünkben, azokra figyeljünk a többit zárjuk ki amennyire csak lehet. Adjunk időt magunknak naponta arra, hogy gondolatainkat lecsendesítsük. Törekedjünk arra, hogy találjunk magunknak időt teljes csendben lenni, és tartsunk ez mellett ki.

Ha kezdetben nehézségekbe ütköznél ne add fel, mert a kemény munka meghozza az eredményét!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése