Oldalak

2014. február 23., vasárnap

Facebook használata tanár-diák kommunikációnál


A közösségi média már mindenhova betette a lábát, még a kéretlen helyekre is eljutott, sőt a tanárok is már a facebookot használják a tanár-diák kommunikáció megerősítésére. Szerintem azzal rendben van, hogy mint intézmények felkerülnek a facebookra, általános információkat, naprakészen megjelenítik, hogy ne keljen szegény szülőnek, szervezeteknek az iskolák honlapját nézegetni, de hogy tanár diák kommunikáció megerősítésre használni a facebookot, azt érdekesnek (kérdésesnek, picit furcsának) tartom.

Az egész gondolatmenet a facebookról ezelőtt héten kezdődött, mikor az egyik tanár az iskolába felkért, hogy mutassam meg neki a facebookot, és ha lehet akkor regisztráljam be, mert az osztályában levő diákok már mind használják, facebookon keresztül kommunikálnak egymással, és ez által vele is tudnak majd beszélni. A kedves tanárnő (aka digitális bevándorló) és a diákjai (aka digitális bennszülöttek, akik már wifi-n keresztül kapták az anyatejet) között akkora "digitális" szakadék van mint a Grand Canyon. Vajon majd megérti a diákok szleng nyelvét a tanár, talán ez a szakadék nagyságától is függ.
Tanár diák közötti kapcsolat akkor indulhat el, ha a tanár bejelöli a diákot, és a diák visszaigazolja, ez fordítva is lehet, de mindenképpen a két fél jóindulatán múlik.

Sajnos elég sok negatív példa található az interneten, facebookon, mikor vagy a diák becsmérli a tanárt, vagy fordítva és ez sem az intézménynek, sem a tanárnak nem tesz jót.





To friend or not to friend: Teachers and students on Facebook



Pár érdekes olvasmány:

Facebook és a tanár diák kapcsolat

Tanárok vs diákok ismerősök a Facebookon

Orangutánhoz hasonlította tanítványát

Teacher-student relationships in social media

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése