Oldalak

2014. február 17., hétfő

Digitális oktatási alapcsomag I.

Forrás: microsoft.com
Kezdjük az elején. Munkahelyem 2003-ban kötött referenciaiskolai megállapodást a Microsoft Magyarországgal. Ennek a megállapodásnak köszönhető, hogy 2009-ben az országban elsőként vehettük igénybe a Microsoft Live@Edu szolgáltatását, mely egy felhő alapú szolgáltatásként lehetőséget biztosított az Intézmény tanulóinak és tanárainak az online kapcsolattartásra.

A bevezetéshez csupán pár bejegyzés volt szükséges az Intézmény DNS szerverén, valamint létre kellett hozni a felhasználókat. Ebben nagy segítséget nyújtott, hogy a rendszer támogatta a tömeges felvitelt, egyetlen fájlban feltöltött adatokból 5 perc alatt létrejöttek a felhasználók.
A rendszer használata közben több problémába ütköztünk, leginkább a felhasználók inaktivitása okán. Talán hiba volt, hogy a régebbi rendszereinket párhozamosan működtettük, így a felhasználóink nem voltak rákényszerítve az új rendszer használatára.
A tanári kar jelentős része idővel bekapcsolódott a rendszer használatába, viszont diákjaink továbbra sem mutattak aktivitást.
Sajnos a Live@Edu rengeteg lehetősége kihasználatlan maradt, csupán a hosztolt online Exchange szolgáltatás (e-mail) használata terjedt el.
Forrás: microsoft.com
2012-ben a Microsoft életre hívta az Office365 szolgáltatást, mely a Live@Edu továbbfejlesztett változata. A 2012. június 14-én bejelentett, a Magyar kormánnyal kötött megállapodás értelmében a Microsoft évi 52 milliárd forint értékű Digitális Oktatási Alapcsomagot ajánlott fel ingyenesen a magyar oktatási intézményeknek. A szolgáltatáscsomag a piaci szereplők számára is elérhető, használatával diákjainkat sikeresen készíthetjük fel a 21. század munkahelyi elvárásaira.
A Live@Edu és a Digitális Oktatási Alapcsomag közötti adatmigráció zökkenőmentesen zajlott. Intézményi részről csupán egy migrációs űrlap elektronikus formában történő elküldésére volt szükség. A migrációs folyamat 3-4 órás volt csupán, és el lehetett kezdeni az új rendszer használatát.
Nyilvánvaló volt, hogy az új csomag új lehetőségeket biztosít az Intézmények számára. 

Ezekről a lehetőségekről szól majd a következő bejegyzésem.

Addig is egy ízelítő videó, amelyet az iot.hu munkatársa készített az intézményben (e bejegyzés szerzője is megjelenik a videóban :) :


1 megjegyzés:

  1. Ez egy kiváló kezdeményezés. Kár, hogy a diákok még nem kaptak rá. A kérdés, hogy miért? Remélem egy későbbi bejegyzésben erre is sor kerül.
    Kíváncsi lennék a bevezetés módszertanára.

    VálaszTörlés