Oldalak

2012. december 15., szombat

Web2 és e-tanulás a hétköznapokban

A weben rengeteg bemutató, leírás (tutorial) található, amiket lelkes felhasználók írtak, a youtube is tele van ilyen videókkal. Valószínű, mindegyikünk használt is már ilyen ismertetőt. Nemrég a Gimp-hez a Wegashoz és a Sound Forcehoz is találtam jó útmutatót. Ezeket olyan felhasználók írták, akik már kiismerték a programot, de nem ültek a babérjaikon, hanem megosztották azt. Hát mi ez, ha nem elektronikus tanulás? Sőt, aki elkészítette az útmutatót, az a tanítva tanulás révén maga is tanult, méghozzá e-learning módon.
A web2 lehetőségeivel egy új szemlélet, új hozzáállás alakult ki. Kialakult egy közösségi tudás felhalmozás aminek kulcsszava a megosztás. Létrejött egy nemzedék, vagy réteg, melynek igénye, hogy megossza a tudást ilyen világméretű formában is, illetve ugyanezt a formát használja az információ szerzésére is. Az információszerzésnek is alkalmazkodni kell ehhez, nem egy megbízható információt lehet begyűjteni, hanem többet, amiből kialakítjuk a saját képünket. Sok az esetlegesség a dologban mégsem mondhatjuk, hogy megbízhatatlan, hisz nap mint nap használjuk. Tehát az információ szelektálása és integrálása a kulcsszerep a tudás kialakításában. Ezt a képességet kell erősítenünk magunkban és tanulóinkban is.

1 megjegyzés:

  1. "Ezt a képességet kell erősítenünk magunkban és tanulóinkban is." Engem is ez a gondolat vezérel nap mint nap. Köszönöm, hogy megosztottad! Irma

    VálaszTörlés