Oldalak

2012. december 11., kedd

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni egy portfólió építése során?

Az Elektronikus portfólió rendszerek témakörén belül ajánlott blogtémaként volt feltüntetve ez a cím, melyet azért is választottam, mert többen nem voltak jelen az utolsó elektronikus tanulás órán és a következő kis összefoglaló lehet segítség lesz a számukra a következő félévben. Mindannyiunknak kell készítenie portfóliót, melyet van lehetőség elektronikus formában is “benyújtani”, elkészíteni

Maga a portfólió szó dokumentumdossziét jelent. Ha a modellek portfólióira gondolunk és ebből vezetjük le az oktatásban használatos portfóliót, akkor már ki is következtethetjük, hogy mi is lehet ez. Egy összefoglaló gyűjteményként kell elképzelni, mely  az adott időszak teljesítményéről, eredményéről szól, az adott időszakban megszerzett tudás gyakorlati alkalmazására vonatkozik.

Elkészítésekor több szempontot is érdemes figyelembe venni, de az első és legfontosabb a cél meghatározása. Milyen célból készítjük el az adott portfóliót, mit szeretnénk vele elérni, bemutatni. Itt kell meghatároznunk a portfólió tárgyát is. Erre összpontosítva kell a formát kialakítani, a rendezetséget megtervezni – például ha a fél éves kutatómunkánkat szeretnénk bemutatni, akkor a kutatás lépcsőire kell építeni, de ha egy féléves oktatási tervet szeretnénk, akkor lehet témakörönként, tanítási egységenként felosztani a portfóliót.

A reflexió, azaz a visszajelzések is nagyon fontosak, tehát a forma és a tartalom megtervezésekor figyelembe kell venni és ezzel is kell számolni. Ezek a visszajelzések azért is fontosak, hogy mi magunk is rájöjjünk hol hibáztunk, miben kell fejlődnünk.

Mindezeken kívül ügyelni kell a nyelvezetére is, hogy szakmai legyen, hiszen a megszerzett tudás alkalmazására vonatkozik. Viszont szem előtt kell tartani, hogy ne legyen érthetetlen ezáltal, mivel lehetnek olyan látogatóink, akik laikusok az adott témában. Próbáljuk tehát az arany középutat tartani.

Az előbbivel már utaltunk arra, hogy figyelembe kell venni a célcsoportot, hogy kinek is készül a portfólió. Szakmabelieknek, esetleg a barátainknak, kollégáinknak. Ez befolyásolhatja a formavilágot és a tartalmat is.
 
A beépített elrendezések alkalmazását is meg kell fontolni, sok olyan lehetőség áll ugyanis a rendelkezésre, melyek kiegészítik, tökéletesre formálják portfóliónkat, tehát érdemes alkalmazni őket. Ilyenek lehetnek például a web2-es alkalmazások beszúrása vagy az RSS-es.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése