Oldalak

2012. december 13., csütörtök

Facebook és a szocializáció?

Korábban a facebook-al kapcsolatos aggályaimról írtam. Tovább rágódva a témán a meglepő (legalábbis számomra) gondolatokra jutottam, ezeket osztom meg veletek.
A falusi közösségektől a városi létformán át  a kommunikációs formák globalizálódásával jutottunk el a virtuális világig. A szocializációs hatást tekintve a hagyományos falusi közösségre az erős szocializációs hatás jellemző, a városira  az elidegenedett, gyenge, megszűnő szocializációs hatás. Mi van a virtuális világban? Az a sajátos helyzet, hogy pl. a facebook használójának minden tevékenységének nyoma marad, ha szükséges minden visszakereshető, és azonosítható mégha álarc mögé bújik is. Tulajdonképpen újra egy erős szocializáló hatáshoz érkerztünk. Csak ez a hatás "kicsit" más, a nagy szem és fül figyel minket.
A fentiekből arra lehet jutni, hogy bátran ajánljuk a tanulóknak a facebook-ot, illetve használjuk oktatási célra, de kellően tudatosítsuk,  hogy ottani képüknek, tevékenységüknek mindörökre nyoma marad. Így csak valós arcukat érdemes mutatni annak is a jobbik felét. Ehhez persze jó példát, értékeket kell felmutatnunk, hogy kialakuljon a jobbik arc, és önbizalmat önazonosságot erősíteni, hogy saját arcát vállalni tudja.
Várom véleményeteket erről a megközelítésről!
Üdvözlettel: Tibor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése