Oldalak

2012. december 14., péntek

MaYoR e-napló tapasztalatok

Iskolámban az elmúlt egy év során számunkra új dolgot próbáltunk ki, és használunk jelenleg is. Ez pedig az elektronikus napló, aminek nagyon sok hasznos funkciója van. Mi a MaYoR naplót kezdtük el használni, lássuk, milyen jellemzői vannak.
MaYoR A MaYoR elektronikus naplót eredetileg a Városmajori Gimnázium számára (2002-től) fejlesztették. Hosszú tapasztalatgyűjts során lépésenként fejlesztett CRM rendszer az egyes lépéseknél a vezetőség és a tanárok igényeit figyelembe véve, majd később meghallgatva a diákok és szüleik véleményét kikérdezve készült el és fejlődi. A CRM szabad szoftver aktuális éles verziója a 4.1 nevén a Rypple, melyet számos iskola használ.
A PHP alapú webes alkalmazás MySQL adatbázist használ Debian szerveren, MS Active Directory vagy LDAP (OpenLDAP) backend-ből tud felhasználókat azonosítani. A felhasználók lehetnek: diák, szülő, tanár, vezetőség, titkárság, adminisztrátor jogosultságúak. Az authentikált felhasználók a saját szintjüknek megfelelően férhetnek hozzá saját (vagy más) adataihoz.
A napló főbb szolgáltatásai a következők:
  • Tanárok, diákok, szülők adatainak és hozzáférésének adminisztrálása
  • Intézmények, telephelyek, tanévek, szemeszterek, éves munkatervek, időszakok kezelése
  • Képzések, képzési óratervek kezelése
  • Tankörök, tankörcsoportok, tankörblokkok, osztályok, munkaközösségek nyilvántartása
  • A haladási naplóba tananyag rögzítés, óralátogatások, hetesek, hiányzás, késés (tény és perc), felszerelés hiány, felmentés rögzítés, papír alapú naplóba nyomtatás (PDF)
  • Hiányzások igazolásának többszintű adminisztrálását (óraadó tanár, osztályfőnök, vezetőség)
  • Bejegyzések kezelése (dicséret)
  • Órarend (személyes, osztályos, tervezett és valós...), szabad termek, napi helyettesítések/felügyeletek/összevonások, plusz órák felvétele, ütközések ellenőrzése
  • Statisztikákat (óraszámok, diák hiányzási statisztikája)
  • Személyes és csoportos üzenetváltás felületet
Érdekes lehetőség, hogy tanár részről előre be lehet jelenteni a dolgozatokat, lehet üzengetni a rendszeren belül, diák részről pedig lehet híreket beküldeni, fórumot kialakítani (ami sajnos nálunk nincs engedélyezve)
Hasznos funkciója a szabad termek oldalon kilistázza, hogy melyik órában melyik terem ami éppen szabad, ilyenkor lelkes diákjaim sűrűn lefoglalják a műhelyeket mindenféle elektronikus eszköz tervezése, építése, programozása céljából.
Szerintem érdekes volna ha a fejlesztők ide és a rendszerbe betennék a diák köröket amiket a diákok alakíthatnak, kis csoportok, akik együtt csinálnak érdekes projekteket és itt lehetőségük volna lefoglalni termeket előre.
A haladási naplóban a diákok és a tanárok egyaránt nyomon tudják követni, hogy mikor mit vettek a tanórákon illetve a gyakorlatokon, meg tudják tekinteni kik voltak a hiányzók, illetve saját hiányzásaikat is nyomon tudják követni a diákok.
A tanároknak a hiányzásokat csak aznap engedi adminisztrálni a rendszer, így utólag nem lehet beírni illetve megmásítani a hiányzásokat.
A rendszer sajnos még nem képes a tankörök és az osztályok alapján órarend lehetőségeket generálni, ezt a fejlesztők nem is tervezik beépíteni, mivel nálunk pénzért állítja össze egy külsős cég. Sok tanár véleménye az elektronikus naplóról az, hogy olyat kellene készíteni ami teljesen olyan kinézetű mint a korábbról megszokott napló, csak elektronikus formában megvalósítva.
Összességében használható rendszer, megvannak benne a lehetőségek, véleményem szerint egy szebb, felhasználó barátabb környezet ráférne, valamint az iskolámban alkalmazott három csoportos gyakorlati bontást nem kezeli alapból sajnos, és ezt csak nehézkes megoldással sikerült megvalósítani benne.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése