Oldalak

2012. december 1., szombat

Facebook - Social plugins

(Részlet Beleznay Péter: A Facebook c. könyvéből)

A Facebook néhány éve elkezdte már tevékenységét oldalain kívülre is kiterjeszteni. Kezdeti – kétes megítélésű – próbálkozása volt a Facebook Beacon, amelyet a Facebook Connect követett. A Facebook legújabb kiterjesztései az úgynevezett közösségi beépülő modulok, vagy másnéven pluginek. Ezek segítségével a közösségi oldalon már megszokott lehetőségek elérhetővé váltak más honlapokon is. Így lehetőség nyílt a honlapunkon személyes bejegyzéseket írni, megosztani egy cikket, vagy hirdetni egy Facebook oldalt. Mind közül a leghíresebb a „Tetszik” (Like) gomb. 2010 elején indult világhódító útjára, és azóta már több mint 2,5 millió honlapra ágyazták be a létrehozásához szükséges kódokat.

A plugin-ok telepítése viszonylag egyszerű. Előfeltételként rendelkeznünk kell a bővíteni kívánt honlap forráskód szintű hozzáférésével, és némi honlap szerkesztési ismeret is ajánlott. Az oldalunkon belül mindegyik plugin egy előre létrehozott iframe kód beillesztésével hívható életre. A http://developers.facebook.com/docs/plugins/ oldalon találjuk ezeket a kódokat és a hozzájuk társuló használati útmutatókat.

Tetszik (Like) gomb
A Facebook egyik legnépszerűbb közösségi alkalmazása. Általa mi is bárhová elhelyezhetünk „Tetszik” és „Küldés” gombot a saját honlapunkon belül, így az oldalunk látogatói kifejezhetik tetszésüket az adott cikkel vagy egyéb más bejegyzéssel kapcsolatban. Ez megjelenik a látogatónk oldalán is, illetve a saját honlapunkon is.

A gomb alkalmazásához be kell illesztenünk az iframe kódot a honlapunk megjeleníteni kívánt részére. A kód megszerzéséhez első lépésben meg kell adni az oldalunk URL címét, majd el kell döntenünk, hogy szeretnénk-e azonnal „Küldés” gombot is használni, vagy sem. Három különböző kinézetű elrendezés (Layout) közül választhatunk, továbbá megadhatjuk a gomb szélességét (Widht), hogy megjelenjenek-e azon felhasználók arcképei, akiknek már tetszett az oldal (Show Faces), hogy milyen szöveg jelenjen meg a gombon: Tetszik/Ajánlás (Verb to display), hogy világos vagy sötét legyen a kitöltő szín (Color Scheme) végül kiválaszthatjuk a használandó betűtípust (Font). A beállításokhoz minimum a honlapunk címét kell megadni, minden más érték rendelkezik alapparaméterekkel. Ha a jobb oldalon megjelenő előnézeti képre kattintunk, akkor az frissül azt az újonnan bevitt értékekkel.

A „Get Code” gombra kattintva megkapjuk az iframe és az XFBML kódot (az utóbbit Facebook alkalmazásokba ágyazhatjuk). A kód egyes paramétereit akár mi is –manuálisan – átállíthatjuk, ehhez az oldal szintaktikai segítséget is nyújt.


Küldés (Send) gomb
Ha csak egy különálló „Küldés” gombot szeretnénk, akkor itt kell beállítanunk a szükséges paramétereket: URL cím, betűtípus és kitöltő színséma. A „Küldés” funkció rendkívül hatékony eszköz, használatával anélkül értesíthetünk ismerősöket az adott oldalról vagy cikkről, hogy ehhez előtte meg kellene nyitnunk bármilyen más alkalmazást.

Hozzászólások (Comments)
Az oldalunk látogatói bejegyzéseket írhatnak honlapunkról, amely a Facebook profiloldalukon is megjelenik (kikapcsolható a jelölőnégyzet segítségével). A szükséges paraméterek: az URL cím, a látható hozzászólások száma, milyen hosszú legyen a kitöltendő adatmező, és a színséma.

Üzenőfal (Activity Feeds)
Ez a plugin a kiválasztott Facebook üzenőfalról tölt be egy részletet. Facebook oldalunk új eseményeinek reklámozására ez egy kitűnő lehetőség. Megadandó paraméterek: URL cím, a megjelenő rész szélessége és hossza, legyen-e fejléc, színséma, betűtípus, szegély szín, és hogy látszódjanak-e az oldalajánlások.

Ajánlások (Recommendations)
A plugin célja, hogy személyre szabott oldalajánlásokat tegyen, amelyeket a Facebook a kiválasztott címen megjelenő szociális tartalom alapján generál. Megadhatjuk címnek a kedvenc hírportálunkat, vagy akár saját oldalunkat is. Paraméterei: URL cím, a megjelenő rész szélessége és hossza, legyen-e fejléc, színséma, betűtípus, szegély szín.

Tetszik doboz (Like Box)
Egy tetszőleges Facebook oldal reklámozására betehetjük honlapunkra annak kicsinyített mását. A megjelenő részben lehet „Tetszik” gombot nyomni, láthatóvá válik néhány aktuális üzenőfali bejegyzés és megjelenik az is, hogy hány ismerősünk kedveli már az adott oldalt. Paraméterei: Facebook oldal URL, megejelenő rész szélessége, színséma, megjelenjenek-e arcképek, látszódjon-e az üzenőfal, fejléc.

Bejelentkezés (Login) gomb
Használatával bejelentkezhetünk az adott oldalra a Facebook azonosítónkkal, valamint láthatóvá válnak azok az ismerőseink, akik már előttünk is használták ezt a funkciót. Paraméterek: látszódjanak-e az arcképek, szélesség, sorok száma. A plugin használatához rendelkeznie kell oldalunknak Facebook alkalmazás azonosítóval is.

Regisztráció (Registration)
Ezzel a kiegészítéssel lehetővé válik, hogy oldalunkra valaki a Facebook adataival regisztráljon. Ez a látogató számára is kényelmes megoldás, hiszen nem kell minduntalan ugyanazokat az űrlapokat kitöltenie minden egyes új szolgáltatás regisztrációjánál (természetesen lehetősége van adatainak módosítására is). Itt nem áll rendelkezésünkre menüvezérelt varázsló, hanem magát a programkódot tudjuk paraméterezni a számtalan opcióval, amiben az oldal is segítséget nyújt.


Képcsarnok (Facepile)
A plugin segítségével megjeleníthetjük egy oldal néhány rajongójának arcképét. Paraméterei: URL, szélesség, sorok száma.

Élő hírszalag (Live Stream)
Ha rendelkezünk már valamilyen Facebook kommunikációs alkalmazással, akkor élvezhetjük igazán ennek a kiegészítőnek a lehetőségeit. Használatával élőben tudjuk nyomon követni az alkalmazásunk által közvetített eseményeket, mint például előadásokat, koncerteket, e-learning anyagokat, miközben valós időben láthatjuk az eseményre érkező hozzászólásokat is.

Paraméterei: alkalmazás azonosító, megjelenő rész szélessége és hossza, stream azonosító egyszerre több közvetítésnél, átirányítási hivatkozás, megosztási beállítás ismerőseink számára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése