Oldalak

2014. március 31., hétfő

Új OKJ vizsgarend

Hajdan arra emléxem, hogy az OKJ képzések egyik kulcseleme volt, hogy a diákok egységes rendben vizsgáznak, azt viszont mindenki maga döntheti el, hogy mi módon készül fel egy-egy vizsgára. Önállóan, vagy egy tanfolyamon, magántanárral, vagy iskolai rendszerű képzésben...

Most egy "módosítás" megnöveli ez egyes vizsgákhoz szükséges képzések minimális óraszámát... Kérdem én, hova tűnt a nagyszerű koncepció, hogy mindenki szabadon és úgy tanul, ahogy neki a legkényelmesebb, a rossz módszerek úgy is elbuknak majd az egységes vizsgákon?

Ennél viszont jobban zavar a hálózati rendszergazdák közelgő első vizsgája, az új rendszerben. Az egy dolog, hogy a mai napig sem tájékoztattak arról, hogy az egyes vizsgarészek milyen súllyal számítanak majd a végeredménybe. Másik érdekes koncepció, hogy a szaktanár nem vesz részt egy-egy gyakorlati feladat beadásában (bemutatásában). Vajon a vizsgabizottság kamarai képviselői oldják majd meg a dolgot?

De amiért ezt választottam mai morgolódásom tárgyának, az a korábbi LAN-WAN 180 perces (a vizsgázók számára gyakran szűkös idő) gyakorlati vizsgát felváltó 90 perces hálózati konfigurálás (miközben a SW/HW modul 180 perce helyett, most a "szolgáltatások telepítése és beállítása" 150 percben zajlik majd - pedig itt korábban nagyon bőséges volt az idő).

Ennyi idő alatt kellene egy hálózati szituációban egy feladatra megoldást tervezni, valamilyen kábelezési feladatot megoldani (pl. egy hibás ethernet kábel javítása), 3-4 hálózati eszközt bekábelezni, konfigurálni, nem kifelejteni a tipikus alapbeállításokat (biztonsági szabályok), s végül dokumentálni az egészet??

...

Nálunk tanulmányaik során a diákok egy-egy nagyobb téma záró gyakorlata képpen is 3 órás feladatokat kapnak. Ehhez vannak szokva ők is, és mi oktatók is. A szakmai tudáson erősen túlmutató kihívás lesz ez mindannyiunknak.

Más szakmáknál is "furcsák" a változások?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése