Oldalak

2014. március 17., hétfő

Elektronikai áramkörök kivitelezése laborgyakorlatokon II.

Amennyiben a próbapaneles megoldás nem járható út, illetve az adott áramkör nem áll rendelkezésünkre előre kimaratott áramkori lapon, de szeretnénk a forrasztást is gyakoroltatni, ideális megoldás lehet a próba NYÁK. Ez egy különböző méretben kapható, általában egyoldalas, előre kimaratott általános rajzolatú áramköri lap. Legelterjedtebb a forrszemes, forsávos és IC-s kivitel, de léteznek speciális változatok is. Általános igényeket az első két változat maradéktalanul kielégíti.
Előnye, hogy használatával akár bonyolultabb áramkörök is megvalósíthatóak, a tanulók nem csak az adott áramkörrel és működésével ismerkednek meg, hanem a forrasztást is gyakorloják. Megjegyzem csak forrasztási gyakorlatokon is kiválóan alkalmazható.
Hátránya a korlátozott újrafelhasználhatóság, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a már egyszer felhasznált panelek nagyon kis eséllyel állíthatóak újra „hadrendbe”. Természetesen az előre megrajzolt panelek használata a legköltséghatékonyabb, de ezzel akár be is szoríthatjuk magunkat, hiszen az előregyártott panelekkel megvalósítható áramkörök, csak egy adott kapcsolás megvalósítására, bemutatására alkalmasak. Véleményem szerint azonban néhány alkalommal nyugodtan színesíthetjük óránkat azzal, hogy egy a megszokottól eltérő kapcsolást valósítunk meg, mutatunk be. Erre kínálnak jó megoldást a HEStore által is forgalmazott próba NYÁK-ok.
Próba NYÁK felhasználásával elkészített áramkörök

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése