Oldalak

2014. március 23., vasárnap

Adatbázis absztrakció - Megvalósítás
4/4

Ahogy az a címben is szerepel, már csak az utolsó mozzanat van hátra, vagyis az adatbázis konkrét létrehozása.
A megvalósításnál azonban szem előtt kell tartanunk bizonyos szempontokat, amelyek erősen befolyásolják a felhasználhatóságot, a kezelhetőséget, az adatbiztonságot és persze az anyagi ráfordítást.
  • Mivel a magyar közoktatásban erősen a Microsoft alapú informatikai oktatás dominál, ezért a Microsoft Office irodai szoftvercsomag Access adatbázis-kezelő használatával lehet ezt megvalósítani úgy hogy az adminisztrációval megbízott titkárnő azonnal kezelni is tudja majd, hisz vélhetően rendelkezik ECDL bizonyítvánnyal is, amelynek Adatbázis-kezelés modulja szintén a fentebb említett Microsoft Access programra van kihegyezve. Így ez a megoldás a könnyű kezelhetőség mellett alacsony anyagi ráfordítással kivitelezhető, viszont az adatbiztonság terén gyenge minősítéssel párosul!
  • Egy másik alternatíva lehet az, hogy az adatok kezelését a weben tesszük meg, amelyhez több lehetőség közül választhatunk. Egy ilyen internetes felület teljesen az ügyfél igényei szerint alakítható, vagyis abszolút megvalósíthatja a könnyű kezelhetőséget és amíg a logikai adatbiztonságról a fejlesztő, addig a fizikairól pedig a webhosting cég gondoskodik. A domain és a felület bérlése évente csupán pár ezer forintra rúg, egyedül a fejlesztő tudása kerül jelentősebb összegbe de csak egy alkalommal; viszont emellett jóval szélesebb körű felhasználhatóságot kapunk!
Ez utóbbi lehetőséget választva több megoldás is rendelkezésünkre áll:
  • Egy igen népszerű, gyors és ingyenes megoldás a PHP & MySQL alkalmazásával kialakított internetes felület, amely remekül kihasználja a HTML, a Javascript és a CSS adta lehetőségeket.
  • Microsoft alapú infrastruktúrák esetében a könnyű integrálhatóság és az optimalizált működés záloga a Microsoft SQL Server és a szerver oldali fejlesztőkörnyezetként használt ASP.NET illetve a kliens oldali C#, és Visual Basic alkalmazása.
  • A Java Server Pages (JSP) alól elérhető Oracle adatbázis szerver tudása bár figyelemre méltó, és az adatbiztonsága is magas szintű, de alkalmazásával alaposan megemelnénk a költségeket.
A fentiek tükrében, ha ezt az adatbázist mintaként egy tanóra keretében dolgozzuk fel, akkor megvalósítására nyugodt szívvel a Microsoft Access szoftvert ajánlom, de ha komolyabb megoldáson gondolkodunk és egy valós probléma széles körben használható megoldására törekszünk, akkor használjuk ki a web adta lehetőségeket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése