Oldalak

2014. március 16., vasárnap

ISKOLAI ERŐSZAK

Az utóbbi időben feltűnően terjed az iskolai erőszak.

Mind a médiából áradó híranyagok, mind a személyes tapasztalataim azt mutatják, hogy nem csak a közöny, az érdektelenség, érzéketlenség, hanem bizony az iskolai erőszak is egyre gyakrabban okoz gondot az iskolának, tanároknak, a szülőknek, a tanulóknak.

Ássunk a gyökerekig és nézzük meg mi minden kell az idáig vezető útig. Sajnálatos tény, hogy a mai fiatalok 7 percet sem beszélnek naponta a szüleikkel. em tanulnak, nem motiváltak, nincs jövő képük. A családok 60% csonka család, van ahol a szülőket sem ismerik a gyermekek, testvéreiket, nagyszüleiket sem. Az urbanizáció, az elszegényedés, a kilátástalanság nem kedvez a "család intézményének." Divat a trágár beszéd, a lökdösődés, a buzizás, a cigányozás, a zsidózás, a niggerezés és még sorolhatnám.

Elvész közben a sok sok példakép. Az Apa és Anya szerepek mint minták. Sok a még működő családokon belül is a veszekedés, agresszió, érzelmi "csender" terror, vagy éppen a testi fenyítés. A fiatalok isznak, dohányoznak és minden élvezeti szert lehetőleg szeretnének kipróbálni azonnal.

A gond az, hogy ez pénzbe, sok pénzbe kerül. Ez nem fér a családi költségvetésbe.

A szociálisan motiválatlan, sivár érzelemvilágú fiatal felizmosodva a videójátékokon elkezdi csúfolni, majd zsarolni osztálytársait. Aki nem fizet azt megverik. A félősök beállnak a hangadó mellé csakhogy Ő ne legyen megverve. Később már nem csak pénzért, mobiltelefonért, tabletért vernek, hanem csak úgy unalomból. A félősök is egyre bátrabbak lesznek, ők is elkezdenek balhézni, és egymásra rálicitálva bántalmazzák, sértegetik, lelkileg terrorizálják az éppen aktuális osztálytársukat, vagy az alsóbb osztályba járót. A balhé beépül a mindennapokba.

Nehogy azt gondolja bárki ez csakis a fiúk "játéka". A lányok is legalább olyan kegyetlenek, durvák, mind tettlegességben, mind szóban.

Azok a gyermekek, akik kialakulatlan, bizonytalan jellemmel bírnak, nem fordulnak családtagjaikhoz segítségért, próbálnak egy ideig menekülni, majd önpusztító tevékenységet végeznek, öngyilkosság is lehet a végállomás, vagy ami még rosszabb gyilkosság.

Figyelem!

Már magyarországon is több halálos áldozata van az iskolai erőszaknak. Külföldön Japán, Olaszország, USA is riasztó eredményeket produkál.

Vajon mit tehet a pedagógus? ki készíti fel őket? Mire? Miért nem teszünk semmit? Miért csak későn, túl későn derülnek ki a dolgok?

A következő videóban egy kamaszlány két héttel a halála előtt elköszön a facebookon. Menekül, menekül, majd végül feladja. Csak akkor fogj bele ha van bő negyed órád. Felvetődik a kérdés, a facebook a családja? Egy frászt. Ez szörnyű….

A megoldások, a konklúziók mindenki fejében megfogalmazódnak.

https://www.youtube.com/watch?v=6QkQ8v2rpbA


Érdekes megtekinteni utána még egy kisfilmet. Hogyan vélekedik erről és általában a jelenségről egy kortárs fiatal? A két kisfilm együtt áll össze egy egésszé.





http://www.youtube.com/watch?v=RHqT9uO_Rtw 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése