Oldalak

2014. március 17., hétfő

Elektronikai áramkörök kivitelezése laborgyakorlatokon I.

Állandó probléma, hogy az adott mérési, forrasztási feladatot milyen módon végeztessük el a tanulókkal. Természetesen ez függ a feladattól, illetve a rendelkezésünkre álló anyagi kerettől.
Először a próbapanelt mutatom be, ez egy érintkezőkkel ellátott műanyag lap, hátulja öntapadós, így könnyen rögzíthetjük akár a munkaasztalhoz is. A legelterjedtebb a 270, a 400 és a 600 érintkezős kivitel, de léteznek 1000 felettiek is. Segítségével egyszerűbb kapcsolási elrendezéseket valósíthatunk meg oly módon, hogy az elektronikai alkatrészek lábait az érintkezőkbe dugjuk, a kapcsolási rajz szerinti összeköttetések kialakítására pedig vagy magát az alkatrészlábakat vagy drótot használunk.
Előnye a gyors és egyszerű kivitelezés, illetve a bonthatóság, bármikor újból felhasználható. Segítségével a tanulók könnyen elsajátíthatják az egyszerűbb kapcsolási rajzok értelmezését, működését és gyakorlati megvalósítását.
Hátránya, hogy bizonyos alkatrészmennyiség után már a megvalósított áramkor nehezen áttekinthető, könnyen eltévedhetünk a „drótdzsungelben”, nem is beszélve a kivitelezési módszer miatt keletkező szórt induktivitásokról és kapacitásokról, ami az áramkör viselkedésre akár jelentősen befolyásoló tényező is lehet. Épp ezért kizárólag az egyszerűbb áramkörök bemutatására használjuk.

Próbapanel segítségével megvalósított egyszerűbb áramkör

Különböző méretű próbapaneleket jó áron találhatunk a HEStore kínálatában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése