Oldalak

2012. október 5., péntek

Regisztráció a Facebook-on

(Részlet Beleznay Péter: A Facebook c. könyvéből



A regisztráció

A regisztráció gyors és egyszerű, főleg ha már csináltunk hasonló bejelentkezést egy-egy fórumra vagy valamelyik közösségi oldalra. Nem kell mást tennünk, mint ellátogatni a www.facebook.com címre és kitölteni az ott megadott néhány adatmezőt. Ez az oldal jelenik meg akkor is, ha már létezik felhasználói fiókunk. Ekkor az oldal tetején lévő mezőkbe kell megadnunk a bejelentkezési adatainkat.
A regisztráció feltétele a betöltött 13 éves életkor és egy érvényes e-mail cím megadása. Ez az e-mail cím a későbbiek során kiemelt fontosságú lesz, mert egyrészt ide fogják küldeni a regisztrációt véglegesítő utolsó teendőnket (amely a levélben megadott linkre való kattintást jelent), valamint a későbbiek során erre a címre fogja küldeni a rendszer a különböző értesítéseket is. A kötelezően megadandó adatok a kereszt- és vezetéknév, az e-mail cím, egy minimum 6 karakter hosszú belépési jelszó, valamint a nem és a születési dátum (ami alapján a rendszer megállapítja, hogy az elmúlt-e már a felhasználó 13 éves). Ezeket a későbbiek során módosíthatjuk is. Érdemes azonnal a teljes nevünket és egyéb valódi adatainkat megadni, mert ezek alapján találhatnak ránk az ismerőseink.
Ha nem személyes adatlapot – úgynevezett profiloldalt (angolul Profile) – szeretnénk létrehozni, hanem egy üzleti vállalkozásnak, közszereplőnek vagy egyéb szervezetnek szánt oldalt alakítanánk ki, akkor a lap alján levő „Oldal létrehozása” linkre kell kattintani (ezzel később bővebben is foglalkozunk).
Ha végeztünk az alapvető adataink megadásával, akkor a következő oldalakon további feladatok várnak ránk. Legelőször a biztonsági ellenőrzés következik, amiben a rendszer meggyőződik arról, hogy valóban egy ember akar bejelentkezni (és nem egy program, ami kéretlen üzenetek küldésére használná fel a létrehozott új adatlapot). Ezt az úgynevezett captcha segítségével teszi. Ez egy kissé eltorzított szöveg, és az értelmezése után be kell ezt gépelnünk a megfelelő mezőbe (ha mi se tudjuk elolvasni, akkor kérhetünk egy újabb képet, illetve rendelkezésre áll – főleg vakok és gyengén látók számára kifejlesztett – hang captcha is).
Ezután következhetnek a profiloldalunkkal kapcsolatos legalapvetőbb beállítások. Először megadhatunk néhány ismerőst, akiket a rendszer az e-mail fiókunkban történő keresés során találhat meg. Ez a legkönnyebb és leggyorsabb módja a legtöbb ismerősünk megadásának, és mindez teljesen automatikusan történik. Az egyetlen probléma, hogy meg kell adnunk ehhez az e-mail fiókunk bejelentkező adatait. Bár ezekkel a Facebook nem akar visszaélni a későbbiek során, de azért különböző biztonsági (vagy bizalmatlansági) megfontolásokból ez a lépés kihagyható.
A következő két oldalon az iskoláinkat és munkahelyünket adhatjuk meg, illetve magunkról tölthetünk fel egy profilképet. Itt is igaz az, hogy valós adatokat illetve képet töltsünk fel, nincs értelme torzítani a valóságot (bár a képet tekintve azért igyekezzünk a lehető legelőnyösebbet kiválasztani). Ha a számítógép merevlemezén nem áll rendelkezésünkre egy kép magunkról, akkor az oldal felkínálja, hogy egy webkamerával készítsük el ezt a képet.
Amint végeztünk mindezzel, akkor elkészültünk az alap profiloldalunk létrehozásával. Természetesen ezzel még nem fejeződött be a folyamat, hiszen számos más adatot is megadhatunk a későbbiek során (és mint bármely más magunkról szóló írást vagy bemutatkozást, ezt se fogjuk soha befejezettnek tekinteni).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése