Oldalak

2012. október 28., vasárnap

A TISZK hattyúdala

Alig több mint 5 éve nagy lendülettel és várakozással létrehozták a Térségi Integrált Szakképzési Központokat (egyszerűbben TISZK) azzal a céllal, hogy megteremtsék a modern felszereltségű gyakorlati képző helyeket. 
Kezdetben azokat az ˝elhagyott˝ iskolákat alakították át, melyekből a diákok a demográfiai csökkenés miatt kifogytak. Körzetünkben (Cegléd és vidéke) 9 iskolát soroltak be a Dél-Pest megyei TISZK alá, három városból. 
Sajnos már a kezdet kezdetén látszott, hogy ez az önmagától is független intézményi forma, ahol egyetlen iskola sem érezte magáénak az új szervezetet, az nem lesz életképes, kihasználatlanul fog létezni. Néhány helybeli iskola arra használta a TISZK-et, hogy tanteremgondjait megoldja, és alapvetően informatika órákat tartott az épületében. 
A túlélés reményében a TISZK vezetése felnőttképzési tanfolyamokat pályázott meg. A hozzá tartozó intézmények pedagógusaira alapozva ezeket sikeresen lefolytatták. Sokan jutottak így szakmai bizonyítványhoz, és jobb esetben munkához a környéken. Sajnos a felnőttképzés az elmúlt egy évben szinte teljesen megszűnt, a kormányzat nem biztosít rá anyagi fedezetet, így a helyi TISZK szinte egyetlen bevételi forrása is megszűnt. 
Jelenleg az épületben már fűtés sincs, mindössze két dolgozót foglalkoztatnak. Az épületben felhalmozott, és jórészt beüzemelés nélkül csak díszként kiállított eszközök talán túlélik magát az intézményt, ugyanis a TISZK-hez tartozó iskolák átveszik azokat használatra. Így jut a mi iskolánk is néhány olyan eszközhöz, műszerhez, melyre nagy szükségünk van, és eredményesen tudunk majd használni az oktatásban.
Néhány évig még papíron, az EU-s támogatások miatt még létezni fog maga az intézmény, de valódi oktatási munkára most nem sok remény látszik.
Így mulatunk mi, magyarok, így tapsoltunk el erre az egyetlen intézményre mintegy 2,5 milliárd forintot a létrehozásakor, miközben a környékbeli iskolákban éppen egy éve még a fűtésszámla kifizetésére sem volt pénz, így egy hétig fűtés nélkül tanítottunk.

1 megjegyzés:

  1. Szia!

    Nem tudod azóta mi lett a ceglédi TISZK-el? Amilyen bőszen dicsekedtek vele most olyan nagyon hallgatnak róla.
    Lakik benne valamely közintézmény?
    Aztán a több milliós CNC gépekkel, számítógépparkkal stb mi lett?

    VálaszTörlés