Oldalak

2012. október 26., péntek

Könyv 2.0


A múlt héten volt szerencsém egy új dimenziót meglátogatni: a József Attila Kör táborában értekeztünk szerzőkkel, írókkal, irodalmárokkal, kiadókkal a könyv és a könyvkiadás jövőjéről.
Dragon Zoltánnal és Pál Dániel Leventével hárman lettünk meghívva a JAK-Tábor második napjának délután 4 órai szesssönjére, hogy hármunk különböző álláspontjából kiindulva beszélgessünk az elektronikus kiadásról, annak lehetőségeiről és jövőjéről a jelenlévőkkel. A három eltérő megközelítés nemcsak a „ki honnan jött” irányból, hanem azt illetően is már az első pillanatban látszódott, hogy megérkezésünkkor Zoltán egy Kindle-lel, Dani egy androidos HTC-vel, jómagam pedig egy iPad 2-vel érkeztünk a helyszínre.
Még a beszélgetés előtt felhívták a figyelmemet arra, hogy bár e-könyv témában érkeztünk, olyan embereknek kell evangelizálnunk, ahol ha nem jelent meg nyomtatásban könyved, akkor az majdhogynem nem is számít. Ezt a magam nézőpontjából valamiféle olyan párhuzamba állítottam –annak érdekében, hogy kellő beleéléssel tudjak azonosulni a publikum kezdeti álláspontjával – mint amikor évekkel ezelőtt rám fintorogtak, amikor kimondtam, hogy „online újságíró” vagyok, vagy amikor Prágában egy sajtóúton mosolyogva kellett végighallgatnom az egyik nyomtatott újság főszerkesztőjétől, hogy szerinte az online-nak miért nincs jövője. Ja, igen, azóta a lap megszűnt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése