Oldalak

2012. április 2., hétfő

Taninform, e-Napló, stb.

Bizonyára többen hallottátok már a címben szereplő "bűv" szavakat. Iskolánkban tavaly ősszel vezették be az elektronikus naplónak a Taninform verzióját. Amit még ismerek az az E-napló. Lehet léteznek más rendszerek is, de most nem ez a lényeg.
Az elején mindenki megijedt: "Most hogyan tovább?" - hangzott a kérdés idősebb kollégáimtól, akiket még digitális bevándorlónak sem mernék nevezni. Aztán beletanultunk, persze még most is van olyan nyugdíj előtt álló gépész kollégám, akinek a taninformját "mi" kezeljük. Van aki már nem akar új dolgokat tanulni, mert úgy érzi az idő elhaladt felette.
Természetesen mi fiatalok, 20-30 év között, hamar megszerettük az új rendszert, és tanítottuk idősebb társainkat. A kezdeti morgolódás ellenére ők is belátták, hogy sok előnye van a rendszernek:
  • Nem kell beírogatni a haladási részt, mert minden hétre magától betöltődik
  • Nem kell összesíteni hó végén a hiányzásokat, mert a rendszer összeadja
  • Könnyen számítja az átlagokat, kimutatásokat generál
  • Ha excelben készítem a tanmenetem, még a megtartott órákat sem kell beírnom, csak egyszerűen beállítom a megtartott óra sorszámát, és a program kitölti mi volt az óra témája
Röviden ennyit. Remélem adtam egy kis lelkesedést az idősebb generációnak, hogy nyitottabbak legyenek a technikai újítások felé!

5 megjegyzés:

  1. Sajnos a mi iskolánkban még nincs e-napló.
    Ennek hátrányát ebben a tanévben néhány kollégám megtapasztalta. Az egyik kilencedikes osztály eltüntette ősszel a hagyományos naplót. Rendőrségi feljelentés, nyomozás stb., de a napló nem lett meg. Az első 3 hónap anyagából decemberben az osztály összes tanulója osztályozóvizsgát tett. Néhányan lehet, hogy nyertek vele, de a többség rosszabbul járt. Ha e-naplónk lenne, akkor ez a kis történet nem születhetett volna meg!

    VálaszTörlés
  2. Én csak támogatni tudom az e-napló rendszert. Jelentősen megkönnyíti az adminisztrációt, bármikor pontos, precíz információt tudok nyújtani a jegyekről,órákról, tanmenetről, haladásról, stb.
    A tanáriban mindig a papíralapú naplóvadászat töltötte ki a szünetemet, ez az alapprobléma is megszűnt ezzel, nem függök senkitől, csak a rendszergazdától...
    Földvári Ágnes

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm, hogy elolvastátok, és ti is pozitívan vélekedtek róla.

    VálaszTörlés
  5. Nekem az e-naplóval kapcsolatban felhasználói tapasztalatom nincs, csak szülőként kerültem a közelébe. Őszintén megmondom, hogy nem vagyok minden esetben híve az "e" világnak, de ez a felület és maga a megoldás nagyon tetszik, praktikusnak tartom. Remélem lehetőségem lesz tanárként is használni. Azért persze kíváncsi lennék a diákok véleményére is. A lányom először kicsit háborgott, de ezt inkább kamaszkori sajátosságnak tudtam be.

    VálaszTörlés