Oldalak

2012. április 15., vasárnap

Mi is az az e-book?


Egyszer a párommal a metrón utaztunk, amikor látom, hogy egy fiatal lány a másik ülésen olvas egy szerkentyűn valamit. Megkérdeztem, hogy mi az, amit látok, azt mondta, hogy e-book olvasón olvas e-book-ot.

Én még ekkor ismerkedtem meg az érintőképernyős csoda eszközökkel, a telefonnal és az ipaddal, tehát megint egy új információhoz jutottam az informatika terén.
De mi is ez az e-book?

A Wikipédiából kiírva a következő meghatározás:

„Az e-könyv az elektronikus formában létrehozott és terjesztett szöveget és egyes esetekben grafikát tartalmazó fájl, ami digitális megfelelője a nyomtatott könyvnek. Használatához, olvasáshoz megfelelő elektronikai eszköz szükséges.

Az e-könyvet, azaz elektronikus könyvet az internet megjelenése hívta életre. Korábban is készítettek olyan dokumentumokat, amelyek könyvszerű tartalmat hordoztak, de e-könyvnek igazán azóta nevezik ezeket, amióta letölthetővé váltak az internetről. Az e-könyvek elterjedésének másik feltétele a megfelelő méretű és minőségű kijelzővel rendelkező hordozható eszközök megjelenése. Jelenleg a célnak leginkább megfelelő olvasó eszköz az ún. e-papír kijelzővel ellátott e-könyv olvasók, amely technológiát habár nem erre a célra fejlesztették ki, de a minőségi feltételeknek legjobban megfelel.

Az e-könyvek egyik jellegzetessége, hogy mivel nyomtatási költség nem terheli őket így olcsóbban értékesíthető, a virtuális formának köszönhetően pedig jobban és gyorsabban terjeszthető. Az e-könyvek létrehozásának alacsony költségéből eredően ma már számos olyan könyv van, ami csak elektronikusan létezik. Sőt, amióta az internetmarketing is felismerte az e-könyvekben rejlő lehetőségeket, számos e-könyv ingyenesen is letölthető.

Az e-könyvek magukban hordozzák annak a lehetőségét, hogy az olvasó az elektronikus könyvet kinyomtassa és úgy olvassa el, bár ez nem célszerű, mert így drágább, mint a hagyományos nyomdai eljárással készült könyvek. Az e-könyvek terjesztésének egyik kulcsfontosságú kérdése a szerzői jogvédelem érvényesítése, amely másolás és nyomtatási blokkolás integrálását jelenti. Egyes kiadók csak úgy egyeztek bele tulajdonukban lévő művek e-könyvbeli közléséhez, ha megfelelő védelem szavatolnak az internetes terjesztők.
Az e-könyvek optimális terjesztésének feltétele, hogy az e-könyv egy szabványos formátumban jelenik meg.”

Kérdésem az lenne, hogy használt valaki ilyet közületek, és ha igen, mi a benyomásotok róla?
A témához találtam egy érdekes videót, de csak leírtam a címet, mert mindig lefagyott a gépem, ha belinkeltem.
 
 http://tv.pcworld.hu/video/az-e-book-olvasok-tortenete

2 megjegyzés:

  1. Én e-könyvet inkább telefonon keresztül szeretek olvasni, mert az amúgy is mindig nálam van, vagy laptopon, kényelmesen, otthon. De egyre sűrűbben látok én is kifejezetten e-könyv olvasót használó fiatalokat, és ami őszintén szólva kicsit meglep, időseket. Egyébként az e-könyvvel kapcsolatosan felmerülő költségek érthetően leírva és összeszedve itt tanulmányozhatóak: http://blog.bookandwalk.hu/2012/03/06/az-e-konyv-paradoxon/

    VálaszTörlés
  2. A könyveket én is a mobilom olvasom (ma már nem drágák ezek), az kéznél van, és menet közben mindent elérek velük, ha éppen szükséges. Viszont hosszútávon nem biztos, hogy kényelmes olvasni. A e-book olvasók kevésbé bántják a szemet.

    VálaszTörlés