Oldalak

2012. április 16., hétfő

Ismered TED-t?

Tévedés ne essék, nem az "Így jártam anyátokkal" című sorozat egyik főszereplőjének az ismertségét szeretném lemérni, hanem egy tudományos konferenciára, élménydús videókra kívánom felhívni a Tisztelt nagyérdemű figyelmét. A rövid, három betűből álló név nem takar mást, mint "Technology, Entertainment, Design". Egy nonprofit szervezetről van szó, melyet még 1984-ben alapítottak, hogy ezen három témakörben érdekelt embereket összetartsa, s számukra a lehető legjobb konferenciákat, előadásokat megszervezze. Kezdetben csak az USA-ban tartottak előadásokat, azonban a nagy sikerre való tekintettel Európában, pontosabban a skóciai Edinburghban is tartanak már prezentációkat. Szenvedélyesen hisznek abban, hogy minél többet tud meg valaki a világról, annál színesebbnek, érdekesebbnek látja, ezért is igyekeznek minden előadást rögzíteni, s weblapjukon elérhetővé tenni.

Idén áprilisban egy új portállal kedveskednek a látogatóknak, amely nemes egyszerűséggel a TedEd nevet viseli, ahol is az "Ed" education-t takar. Célja, hogy a technológiában, prezentációkban és animációban jártas szakembereket összehozza a téma legnagyobb előadóival, s ezáltal is fokozzák az adott téma, anyag mélyebb rögzítését elménkben, s hatékonyabban tágítsák a világról kialakult képünket.

Nehéz és fáradtságos lenne az összes kiváló előadás felsorolása, ezért csak hármat emelnék ki, melyek magukkal ragadtak:

  • Jill Bolte Taylor előadása a stroke-ról - igen, kitaláltátok, valóban korunk egyik esküdt ellenségéről, a stroke-ról szól az előadás. Ami ez egész előadást különlegessé teszi, az maga az előadó, aki pár éve sajnos ezen "betegség" áldozatává esett, s úgy meséli el az egészet, mintha lelke a stroke pillanatában kiszállt volna testéből, s mintegy külső megfigyelőként írja le végtagjai elnehezedését, beszédének megváltozását, s agyi működésének fokozatos leállását. Bámulatos!
  • Sir Ken Robinson előadása arról, hogyan is öli meg az iskola a gyermek kreativitását. Ehhez nem kell hozzáfűzni semmit, a cím magért beszél
  • Végül Larry Smith humoros előadását arról, milyen kifogásokat is képesek kitalálni az emberek amikor a kudarc beköszön karrierük során. Tényleg egy magával ragadó előadásról van szó, ne mulasszátok el:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése