Oldalak

2012. április 16., hétfő

Táblagépek az oktatásban

Sokszor hallom panaszkodni a tanulókat nehéz iskolatáskáik miatt. Jogosan fogalmazódik meg bennük a kérdés, hogy miért kell ennyi könyvet cipelni a XXI. században.
Az informatika fejlődése azonban meg fogja szabadítani őket ezektől a terhektől.
A múlt év szeptemberében az Eszterházy Károly Főiskola Médiainformatika Intézete és az Eszterházy Károly Főiskola Gyakorló Általános Iskolája egy új szemléletű módszertani kísérletbe kezdett, melynek fő eszközei a táblagépek lesznek.
A kutatás keretében az egyik 8. osztály minden diákja és az őket tanító pedagógusok táblagépekkel és érintőképernyős, LCD kijelzővel rendelkező interaktív táblát magában foglaló elektronikus tanulási környezetben kezdhetik meg a félévet.
Könyvekkel zsúfolt iskolatáska ma már a múlté. Egy fél kg-os táblagépen minden elfér. A korábban csak a filmeken látott mindent tudó érintőképernyős konzolok éveken belül az oktatás szerves részévé válhatnak itthon is.
A Főiskola Médiainformatika Intézete évek óta úttörő szerepet vállal az elektronikus tanulási környezetek kiépítésében, és a tanárképzés versenyképességének növelésében. A laptop, majd az e-könyv program után a fejlesztés most a táblagépek felé irányul, amelyek fő jellemzője, hogy színes, érintőképernyős, wi-fi-vel ellátott eszközök, amelyre számos oktatást segítő alkalmazás érhető el. Az EKF Gyakorló 8. osztályának minden tagja kapott egy-egy táblagépet, csakúgy, mint tanáraik, illetve egy érintőképernyős, LCD kijelzővel rendelkező interaktív táblát helyeztek el a szaktanteremben. A 30 táblagép és a szükséges infrastruktúra 8 millió forintos beruházással valósult meg.
A féléves tananyag magyar irodalom, történelem, fizika, biológia, kémia, matematika, informatika, földrajz és idegen nyelv tárgyakból a táblagépen keresztül érhető el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése