Oldalak

2012. március 19., hétfő

Optikai Illúziók - a csalódás

A mai napon néztem meg az Optikai illúziók című interaktív kiállítást. Ennek kapcsán felmerült néhány gondolatomat szeretném veletek megosztani.

Első sorban minden kiállítás megtekintése után felmerül bennem két kérdés - milyen volt és megérte megnézni? A válasz legtöbb esetben: jó és megérte. Ez a tárgyban nevezett kiállításra is igaz, bár ha jobban belegondolok... Milyen plusz információval is lettem gazdagabb? Mi az ami a legjobban megfogott a kiállítás során? Megnézném még egyszer? Mennyire is volt ez interaktív kiállítás?

Sajnos mostanában azt tapasztalom, hogy egyre több kiállítást illetnek ezzel a hangzatos jelzővel - interaktív. Marketing és reklám célból nagyon jó, más kérdés, hogy mennyire fedi a valóságot.

Az Optikai illúziók kiállításon azon kívül, hogy sokat kellett olvasni, ami annyira nem lenne nagy baj, ha egy könyvről lenne szó, de interaktív kiállítás lévén már az ötödik soksoros magyarázatnál elveszti az ember a lelkesedését.

Egy kiállítás, ahol sok - sok érdekes információt szöveg mögé rejtenek. Egy interaktív kiállítás, ahol nincsenek hangok, nem lehet megfogni szinte semmit, csak látni, nézni szabad… elképesztő!

Bár ezen tárlat esetében, pont a szem, mint érzékszerv kapta a főszerepet, mégis hiányzott, hogy megérintsem, halljam, átéljem a dolgokat, a témát, vagy akár valaki megértesse velem vagy valakinek feltehessem a kérdéseimet.
Elég sok optikai csalódást igazoló képet lehetett megtekinteni – de ehhez ki ne gondolná, hogy elég az internet is?
A legnagyobb csalódásom az volt, hogy a mimikri példáknál is csak képek voltak. Mennyivel érdekesebben hatott volna, ha igazi botsáskát, kaméleont, lepkéket mutatnak be? Ha a holografikus képeket nem egy búra mögé rejtik, hanem kézbe lehet fogni? De az is érdekesebben hatott volna, ha nem öt sorban megemlítik, hogy létezik hologram, hanem szemléltetik az elkészítését és akár még meg is jelenítenek egyet „a mai modern technikával”.
Titkos vágyamat, hogy milyen sok, konstruktív anyagot fogok találni és gyűjteni a Technikatörténet házi dolgozatomhoz, sajnos ez a kiállítás nem tudta kielégíteni.

A lényeg, amire szeretnék picit rávilágítani, hogy számomra ez a kiállítás is megerősítette azt a tényt, amire jó néhány tanárunk már rámutatott, hogy mennyire fontos, hogyan tárunk a közönség elé információkat. Rengeteg eszköz áll a rendelkezésünkre, használjunk ki mindent, amit csak lehet.

(Amúgy a kiállításon tényleg nagyon sok érdekes kép, valamint leírás volt - ami miatt azért örülök, hogy megnézhettem :) )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése