Oldalak

2012. március 15., csütörtök

Boldog Szülinapot Moodle!

Anno, amikor bachelor munkámat készítettem "eLearning" témára, elég sok anyagot átnyálaztam átolvastam ebben a témakörben. Jó pár éve ennek, mondhatni, hogy még az eLearning is gyerekcipőben járt (főleg MO-n és Közép-Európában), ezért elsősorban külföldi forrásokból próbáltam okosodni. Bakalár munkám célja egy primitív egyszerű eLearning-s portál implementálása volt (php5, xhtml, css technológiák segítségével), ami tényleg csak pár funkcióval rendelkezett:

  • három fajta jogosultságot biztosított (diák, tanár, adminisztrátor)
  • elektronikus tananyagok feltöltését tette lehetővé
  • faliújsággal rendelkezett, melyet a tanárok szerkesztettek
  • valamint tesztkérdések bevitelét támogatta, s az elektronikus tesztek generálását véletlenszerűen választott kérdésekkel az egyes témakörökből.

Túlzás lenne azt állítani, hogy egy mini-Moodle rendszer lett volna, de tény, hogy képességei, funkciói nagyban hasonlítottak rá, egyfajta etalonként működött. Példakép volt.

De miért is írom mindezt? Talán kevesen tudják közületek, hogy a Moddle idén lesz tíz éves, a Wikipédia adatai szerint augusztus 20-n. Valljuk be, hogy egy LMS életében, s általánosságban véve az IT világában tíz év nagyon hosszú idő, a rendszer pedig tovább javul, tovább bővül, egyre több funkciók kerülnek bele, rendszeresen érkeznek biztonsági javítások is, s már-már (na jó, talán egy kis túlzással ugyan, de) piaci szabvánnyá lépett elő. Bámulatos. Köszönjük Moodle!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése