Oldalak

2012. március 18., vasárnap

Gondolatok a számítógép alapú tanulásról ...

Előző bejegyzésemben a számítógéppel segített tanulás kapcsán szerzett tapasztalataimból osztottam meg néhányat, ebben a bejegyzésben pedig a számítógép alapú tanulással foglalkozom.

Pár évvel ezelőtt (mikor még nem volt feltétel az érettségi) sikerült egy CISCO-s (CCNA 1-4) csoportot végigoktatnom.
Oktatói szempontból az embernek nagyon könnyű dolga van, hiszen az online tananyag a diákok számára bármikor elérhető, az oktatónak csak "párat" kell kattintania hogy a hozzáférést biztosítsa, és az online vizsgáztatás is jól bejáratott, korrekt módon működik.
Meg kell jegyeznem azonban, hogy a konzultációk során nem volt elég a problémás részeket kivesézni, el kellett mondanom szinte az egész tananyagot. Ennek oka lehetett a tanulók fiatal kora (16-18 év), tapasztalatlansága, illetve az önálló tanulás készségének hiánya. A tananyag egyébként meglehetősen nehéznek bizonyult, a 33 jelentkezőből a 4-ik félévet csak 12 diák fejezte be.
Érdekes lenne lemérni hogy hasonló feltételekkel indított csoport hogyan venné az akadályokat most, hogy az oktatás kompetencia alapú ...

2 megjegyzés:

  1. Szerintem meg kell találni a hagyományos oktatási módszerek, a gyakorlati képzés és a számítógép nyújtotta lehetőségek egészséges arányát! A hangsúly itt a gyakorlatra tenném mert az egész végülis erről szól.

    Én abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy már akkor internetezhettem, mikor a Matáv még nem is szolgáltatott internetet.(Csak kb. 3 év mulva.) Ráadásul üvegszálon keresztül gyorsab volt az adatátvitel az üvegen mint a helyi flopy meghajtó.

    Mégsem használom a PC-t csak arra amihez kell, és ott ahol hatékony.

    Most aggályaim vannak, mit tennének a mai ifjak hosszabb áram kimaradás esetén? Szerintem alapvető ismeretek, készségek nélkül nincs kreatív probléma megoldás. Mi van ha nincs google?

    Nagy balhé?

    VálaszTörlés
  2. Nagyon fontos a képzésben a jelenléti és a távképzés aránya. Ez függ a célcsoporttól, a képzés jellegétől, magától a tárgytól, stb. Ugyanakkor ahogy a bejegyzésben is szerepel, sajnos idehaza nagyon nem vagyunk felkészülve az önálló tanulásra, nem vagyunk megtanítva magára arra, hogyan tanuljunk... :(

    VálaszTörlés