Oldalak

2012. november 27., kedd

Világítás





 LED-gyártás Magyarországon


         A fórumon több bejegyzést is olvastam az oktatási helyszínek megvilágításának fontosságáról, amivel teljesen egyet is értek. Sokszor azonban az iskoláknak, munkahelyeknek nincs elég pénze a világítás korszerűsítésére. Talán nemsokára változni fog a helyzet a LED- világítás terjedésével.
         A múlt héten éppen erről olvastam egy érdekes cikket, amiből megtudtam, hogy ez év utolsó negyedében elindul a LED-technológiás lámpák gyártása a General Electric (GE) nagykanizsai gyárában. Ilyen beruházás még nem volt Magyarországon. Ráadásul Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára bejelentette, hogy a kormány ötmilliárd forintos közvilágítás-korszerűsítési programot hirdet meg az önkormányzatok részére. Ebből az összegből becslések szerint 5-6 megyei jogú város teljes közvilágítását lehet megújítani. A világítástechnikában jelentős változások történtek. LED-technológia által sokkal hatékonyabban, gazdaságosabban lehet a világítási rendszereket üzemeltetni.
        A világító diódákat egyébként a General Electric egyik mérnöke fedezte fel 50 évvel ezelőtt, de sajnos ez a technológia elég lassan terjedt csak el. Ma már viszont a technikai fejlődés ott tart, hogy szinte minden világítástechnikai kérdés megoldható a LED- technológia alkalmazásával.
Ez a fejlesztés több mint 50 villamosmérnöknek ad munkát Nagykanizsán és Zalaegerszegen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése