Oldalak

2012. november 25., vasárnap

Iskolák e-tananyaggal és virtuális osztályteremmel

"Világszerte egyre népszerűbb a virtuális tanulás: az Egyesült Államokban három év alatt megduplázódott az online képzések iránt érdeklődők száma, több mint hatmillió amerikai tanul otthon, laptopja előtt. A brit és nyugat-európai egyetemek egyre több e-tananyagot tesznek közzé, a nyelviskolák pedig a munka miatt folyamatos időhiányban szenvedők számára fejlesztenek ki virtuális osztálytermeket és használnak „kevert” módszereket."



A cikkben foglaltak szerint az Egyesült Államokban az online egyetemek népszerűsége évről évre nagyobb a hallgatók körében, azonban a felmérések azt mutatják, hogy a döntő sikert a továbbképzések hozzák. 

Az online módon szervezett továbbképzések egyszerűbb elsajátíthatóságot nyújtanak a családos dolgozóknak, hiszen a tananyagot bármikor letölthetik, meghallgathatják (akár éjjel és hétvégén is), illetve bármikor online kérdéseket tehetnek fel. A felmérések szerint a legnépszerűbb továbbképzések körébe tartoznak az MBA - és egyéb üzleti képzések, valamint az egészségügyi és informatikai kurzusok.

Egy említésre méltó online környezetről is említést tesz a cikk, a Khan Akademy Szabadegyetemről, amely reklámarca Bill Gates. A tanulást videók teszik hatékonnyá, illetve az oktatóknak feltehető kérdések. A demonstrálás hatékonyságának nyomatékosítása céljából Bill Gates és fia is beiratkozott a kurzusra.

Hazánkban a legnépszerűbb a blended learning, amely ötvözi a a tantermi oktatást a virtuális oktatással. A nyelvi központok már néhány éve alkalmazzák az e-tanfolyamokat, ahol a hallgatók írott és videós anyagokat, feladatokat és ellenőrző teszteket is kapnak. A tapasztalatok szerint a virtuális környezetben történő tanulás további előnye, hogy sokkal olcsóbb a hagyományos kurzusokénál.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése