Oldalak

2012. november 2., péntek

Pénzügyi ismeretek


Pénzügyi ismeretek


Szeretném a pénzügyi ismeretek című bejegyzésemet folytatni.
Úgy látom, hogy Magyarországon a lakosságnak tényleg csekélyek a gazdasági, pénzügyi ismeretei.
Ezt lehetne javítani, ha már az iskolában is foglalkoznának vele.
Érdemes lenne időt szánni a bankkártyákra, hitelkártyákra, különböző hitel konstrukciókra és  az öngondoskodásra is egyre nagyobb figyelmet kell fordítani. 
A jóléti állam zsugorodik, a nyugdíjrendszerek kezdenek ellehetetlenülni egész Európában. Számos országban az egészségügy is komoly finanszírozási problémákkal küzd, ami esetenként szintén a kedvezőtlen demográfiai folyamatok következménye.


Magyarország sajátossága, hogy a következő években a legnagyobb méretű korosztály, a Ratkó-korszak gyermekei nyugdíjba vonulnak és nagymértékben megnövekszik a nyugdíjasok tábora. Az Alaptörvény szövege alapján az állam ma már nem garantálja egyértelműen a nyugdíjfizetések stabilitását.

Mi a különbség a hitelkártya és a bankkártya között?
 
A bankkártya mindig bankszámlához kapcsolódik, használatának fedezetéül pedig a számlán lévő pénzösszeg vagy a számlához kapcsolódó hitelkeret szolgálhat.
A hitelkártya ezzel szemben több, mint egy egyszerű bankkártya. A hitelkártyához nem szükséges külön bankszámla. Az ügyfél a bank által rendelkezésére bocsátott hitelkeretet használhatja vásárlásra vagy akár  készpénzfelvételre is a hitelszámla terhére.

Hitelek


A folyószámlahitelek bár nem a legolcsóbb hitelek közé tartoznak, sok esetben előnyösebb lehet átmeneti pénzhiány kezelésére, mint bármelyik más hiteltípus.
A személyi kölcsön igénylése sokkal gyorsabb, mint a jelzáloghitelé és költségek tekintetében is olcsóbb, de általában már 1,5 -2 millió forint feletti már jobban megéri a szabad felhasználású jelzáloghitel a nagy kamatkülönbség miatt.( Már ha van ingatlan!)
A Diákhitel- konstrukció a  felsőfokú tanulmányok megkönnyítésére jött létre kedvező feltételekkel és bármire szabadon elkölthető.

Ha ezzel a néhány fogalmakkal tisztában vagyunk, talán könnyebb lesz  a bankok kínálatai között eligazodni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése