Oldalak

2014. április 30., szerda

A gyapot okozta kihívás

"A fonókerék és a szövőszék, a fonás és a szövés két legfontosabb termelési eszköze, egészen a XVII. század küszöbéig nem lépte túl azt a fejlettségi fokot, amelyet a középkorban elért. A falvakban még a kézi orsó is igen elterjedt volt. A fonónő a rokkát a rákötözött szálas anyaggal a bal hónalja alá szorította, és a bal kezével úgy igazította el a szálakat, hogy összefüggő szalaggá alakuljanak."
"A kézi fonás - tekintettel a fonal mennyiségére és minőségére - kitartást és ügyességet igényelt. Ezenkívül egy tucatnyi fonónő éppen csak arra volt elég, hogy egyetlen takács számára elegendő fonalat fonjon, aki az 1300 (!!) táján feltalált lábhajtású szövőszéken dolgozott."
" A fonás alapelvén a kézi fonókerék sem változtatott, amely a XIII. század folyamán került Indiából Európába, mert csupán a megfont fonal feltekerését egyszerűsítette. Jelentősebb haladást  1530 táján a lábhajtású szárnyas fonókerék bevezetése jelentett."
"Az európai textilgyártás nyersanyagbázisa már a kora középkorban jelentősen kibővült a gyapottal. A gyapottermesztés ösztönzést adott az ókori rabszolgatartó társadalmakra jellemző rabszolga-kereskedelem újbóli feléledésének.A gyapot iránti kereslet növekedése pedig szinte kikövetelte a nagy teljesítményű fonó- és szövőgépek feltalálását és alkalmazását."
Csak gondoljunk bele a mostani rohanó világunkban, hogy egy eszköz, amelyet nap mint nap használunk, ráadásul munkaeszközként, évszázadokon keresztül nem változik! Ráadásul, hogy többet tudjanak termelni, nemhogy előre mennének, hanem visszasüllyednek arra a szintre, amelyben még a rabszolgatartás elfogadott volt!
Az iskolánkban nagy hangsúlyt fektetnek az együttműködésre diák-iskola-szülő között, ezzel összefüggően pszichológus, szociális munkás is dolgozik velünk a kapcsolatok jobbá tételéért. A legutóbbi értekezleten szóba került, hogy mobilalkalmazás kidolgozásán munkálkodnak, amellyel esetleg javítani lehetne a diákjaink motivációján, hozzáállásán a tanuláshoz, lévén azt szívesen nyomkodják órán is.
 Magyarországon a '90-es években rendszerváltás után kezdték a bunkofonokat használni, akkor igen ritka volt és drága ( meg persze nehéz is). Mára azonban, minden emberre egynél több jut belőle, könnyen és gyorsan hozzáférhető. Kíváncsian várom, mi lesz belőle? Mi ez, ha nem haladás?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése