Oldalak

2014. április 5., szombat

Hogyan tanuljunk otthon?

Gyakori kérdés, hogyan tanuljunk otthon? Milyen környezeti feltételek szükségesek a megfelelő koncentrációs szint eléréséhez? Természetesen az ilyen jellegű kérdésekre sincsen minden esetben alkalmazható, egyetemleges válasz, hiszen a sikeres tanulási módszer egyéni, személyre szabott, azt mindenkinek magának kell kitapasztalnia. Ehhez azonban tudok szolgálni néhány jó tanáccsal.

A sikeres tanuláshoz elengedhetetlen a megfelelő környezet megteremtése, kezdve a helyiség hőmérsékletével, ugyanis célszerű kicsit hűvösebb hőmérsékletet beállítani, mivel a túl meleg szoba elálmosíthat, ami zavar a koncentrálásban. Használjuk ki az otthon nyújtotta lehetőségeket, teremtsünk lehetőleg minél kellemesebb, rendezett környezetet. Ha az adott téma feldolgozása csak olvasással jár, megtehetjük ezt akár az ágyon ülve is, de egyenes háttal, hogy a gerincünk vagy a derekunk ne fájduljon meg. Íráshoz használjunk olyan íróasztalt, ahol minél több hely áll a rendelkezésünkre egy kényelmes székkel. Aki nem szeret csendben tanulni, hallgathat olyan zenét, ami nem vonja el a figyelmet. Leginkább klasszikus vagy instrumentális zene ajánlott.

Csak addig tanuljunk, amíg aktívan tudunk az anyagra figyelni, ha úgy érezzük már nincs több energiánk a koncentrálásra, akkor tartsunk szünetet és végezzünk olyan tevékenységet, ami fizikai terheléssel jár, de szellemileg nem megerőltető. Egy kis futás vagy séta segít kikapcsolódni és 1-2 óra után újult erővel tudunk ismét a tanulásra koncentrálni.

Eredményes tanulást kívánok mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése