Oldalak

2014. április 27., vasárnap

Mobil és erőszak

A mobiltelefon használat A nyilvánosságra került esetek tanúsága szerint a diákok iskolai mobilozása egyre súlyosabb problémákat vet fel. A lapok mind súlyosabb és összetettebb tanórai telefonos rendzavarásokról cikkeznek, és az ügyek végkifejlete általában az, hogy ezek előtt az esetek előtt tehetetlenül áll a pedagógus szakma. Sűrűn kapunk hírt a készülékkel elkövetett csalásokról, becsületsértésekről és a készülék birtoklásáért végrehajtott, erőszakos bűncselekményekről. Ezzel párhuzamosan az intézmények vezetői, szakszervezetek, megalázott tanárok rendre a pedagógusi tekintély vészes csökkenésére figyelmeztetnek.
2009 márciusában megütötte tanárát egy diák a Kiskunhalasi Fazekas Gábor Utcai Általános Iskolában, mert a pedagógus megpróbálta tőle elvenni a mobiltelefont, amelyen óra alatt zenét hallgatott.
Egy brit újság 2006. január 18-án hosszú cikkben számolt be a diákok körében dívó, Happy Slapping elnevezésű új őrületről, melynek lényege: válassz ki valakit az iskolában vagy az utcán, verd össze, filmezd le a mobiltelefonoddal és rakd fel az internetre. „Az ehhez hasonló esetek szinte mindennapossá kezdenek válni a nagyvárosokban”, de a derStandard szerint a Happy Slapping már Németországban is egyre több hódolóra talál. Egy az áldozatokat segítő szervezet munkatársa szerint „a legborzasztóbb az egészben, hogy az elkövetőknek a boldogságot nem is maga a verés, az erőszak, hanem az esetek lefilmezése okozza. A filmek készítése és a népszerűség keresése az oka a támadásoknak és a fájdalom okozásának, melyben segítőkezet nyújt az internetes portálok nézettség arányában történő pénzbeli javadalmazása is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése