Oldalak

2013. március 24., vasárnap

Határtalanul pályázat



Az interneten olvasgatva találtam rá egy jó lehetőségre, mely segítségével tanári munkám során össze tudom kötni a tanulást az élményszerzéssel. Ezt a kettősséget kihasználva motiválhatom a diákjaimat arra, hogy ne csak tanulják, hanem megtanulják a kötelező tananyagot.


A Bethlen Gábor Alapítvány által kiírt „Határtalanul” programra pályáztam. A pályázat címe Robotok programozása határok nélkül. A témát gyorsan ki tudtam választani, az iskolánkban az oktatásban rendszeresített a FESTO cég által gyártott Robotino robot programozása volt. A Robotino egyszerű, grafikus nyelven programozható kör alakú robot, kamerával érzékelőkkel és egyéb kiegészítőkkel felszerelve. A cél a robot programozásának megismerése és a következő záró feladat eredményes megoldása volt: A Robotino-nak egy körülzárt területen elhelyezett piros és kék lufik közül egy tűs dárdával ki kellett durrantani az ellenséges piros lufikat a lehető legrövidebb idő alatt.

Ez egy kis ízelítő mit tud a robot.
 

A pályázat nehezebb része ezután következett. Kiválasztani a partnert a pályázatra. A pályázat célkitűzése ugyanis a magyarországi diákok megismertetése a szomszédos országok magyarlakta területeinek diákjaival. A pályázat keretében a szakmai program mellett kulturális programokat is kellet szervezni és a diákok két hetet töltöttek el együtt. Az első hetet a szomszédos országban, majd a következőt Magyarországon.

Korábbi versenyzéseink során találkoztam zentai kollégákkal, akik informatika szakos diákjaival jöttek el az Országos Tudományos Technikai Diák Kiállításra. Felvettem velük a kapcsolatot és néhány e-mail váltás után összehoztunk egy személyes találkozót az igazgatójukkal. Tisztáztuk a részleteket, mit takar a pályázat, hány diák tud benne részt venni, milyen időpontban legyenek az utazások, mit kell a vendéglátó iskolának biztosítani és mennyibe kerül ez a résztvevőknek. Szerencsére a pályázat keretében a szállás és utazás teljesen ingyenes volt, csak az étkezést és a fakultatív programokat kellett a résztvevőknek finanszírozni.

A program sikeres lett a diákok körében, önként jelentkeztek rá és aktívan vettek részt benne. Gyorsan elsajátították a tananyagot a második utazás során már régi ismerősként üdvözölték a zentai diákokat. A pályázat elérte a kitűzött célt.

A program folyamatos, rendszeresen meghirdetik minden évben. Javaslom, ha lehetőségetek van rá nézzétek meg a linkeket és Ti is pályázatok. Az idei év beadási határideje már lejárt, de a következő évre már most el lehet kezdeni az anyaggyűjtést. A jó program kialakításához partner kiválasztásához és a szabadidős tevékenységek összehangolásához sok időre és egyeztetésre van szükség.

A következőekben a buktatókról is írok néhány gondolatot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése