Oldalak

2013. március 12., kedd

A facebook és a tanulás

Egy már-már unalmasnak tűnő témát szeretnék még tovább boncolni, ez pedig a Facebook és a diákok kapcsolata. Azon belül is a tanulás és a koncentrálás a közösségi oldal "közelében".
Mint sok mindenki én is tagja vagyok az oldalnak, ezért sokszor elképzelem milyen más lett volna, ha 15 évvel később születek. Amikor én voltam általános iskolás, akkor még az iskolában tudtunk figyelni és otthon nyugodtan, zavartalanul tanultunk, oldottuk meg a sok házi feladatot és magolhattuk órákon át a verseket.
Manapság viszont teljesen más a helyzet. Otthon a szobájukban vannak online az összes ismerősükkel (sok esetben olyanokkal, akikkel még nem is találkoztak) és a gyerekek elmondásaiból leszűrve jutottam arra a következtetésre, hogy otthon már nem szívesen ülnek a tananyag előtt, mivel a gép kapja a legnagyobb figyelmet!

És sajnos ez van! Ha valaki azt mondja, hogy őt márpedig nem rántaná magával ez a fajta viselkedés, ha napjainkban lenne diák, akkor az bizony nem igazából emlékszik a diákéveire. Pont ők azok, akik mindenről tudni akarnak és nem szeretnének kimaradni semmilyen "trendi" dologból. Persze ez neveltetés függő is! De a szülő mit lát??? A gyerek bent van a szobájában a tanulnivalóval, és persze sok esetben a számítógép is ott van mellette. Talán a hálózat időszakos megszüntetése felfüggesztené az otthoni Facebook-ozást átmenetileg, de garantálom hogy a gyerek talál megoldást!

Jelentem, a megoldás már a kezükben van! A neve okostelefon!
Manapság már minden android és symbian operációs rendszerrel ellátott telefonon tudnak az emberek Facebook-ozni. Akár otthon akár a tanítási órákon. (És még wifi sem kell!)
Szóval minden lehetőségük megvan, hogy a lehető legtöbb időt töltsék ezen a közösségi oldalon.... És sajnos akár az órán is, ami viszont kisebb-nagyobb koncentrálási gondokat vethet fel.
Az én szemszögemből mégis az a legszomorúbb, hogy már nem is nagyon igénylik a szabad levegőn való időtöltést (ha már nem tanulnak). Mert ugye minek lennének lent az utcán ha a saját kis "barlangjukból" elérnek bárkit, ami egyértelműen biztonságosabb, de kérdés hogy honnan nézve...

Összefoglalásképp csak annyit tennék hozzá, hogy nem csak a diákok hibája, hogy sokszor nem úgy teljesítenek, ahogy azt elvárnánk tőlük. Ők egyszerűen csak kaptak egy olyan lehetőséget az internet által, hogy egy összetett ismerkedős oldalon tevékenykedhetnek, ahol nemcsak figyelhetik egymást, de még beszélgethetnek is az ismerőseikkel és az újonnan megismert ismerőseikkel.

5 megjegyzés:

  1. Minden csak egy eszköz. A Facebook is :) Ha Facebook-on töltik napjuk nagy részét, akkor miért ne tanulhatnának rajta? Valami hasonlóban szeretnék szakdolgozni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    2. Teljesen igaz... Miért lehetne akár tanulásra használni?! Bár van már olyan alkalmazás is, ahol például a matematika tudásukat tudják tesztelni. Aztán meg persze postolni az eredményt :)

      Törlés
    3. Józsi már level32-es matekos, te még csak level28-as, hozd be a lemaradást, győzd le Józsit :)

      Törlés
  2. Egy kollégájuk tudatosan használja: http://www.facebook.com/kozgazdasagtan

    Érdemes megnézni.
    Persze van egy másik facebook site is: http://www.facebook.com/webprogramozasTMPK

    Csoportműködésben is használható, de az egy picit más ;)

    Na, lehet keresni hasonló oldalakat ;)
    Sajnos az alkalmazások között kevés a képzésben jól használható. Ugyanis jönnek mennek, megszűnnek.... Persze, ha írunk egyet ;)

    VálaszTörlés