Oldalak

2013. március 17., vasárnap

Csipkevilág 2


Mint az előző bejegyzésemben írtam, szeretném kicsit közelebb hozni a csipkék légiesen könnyű világát. Sokan azt hiszik, hogy nem is annyira nehéz a csipkekészítés. Sajnos ki kell ábrándítanom Őket, hogy nemcsak türelemjáték, hanem megfelelő ügyesség is szükséges a technikák elsajátításához. A halasi csipke az úgynevezett varrott csipkék közé tartozik. Az előrerajzolt mintára rávarrnak egy vékony fonalat, majd a minta szerint bestoppolják, vagyis kitöltik az egyes mintarészeket. Igen vékony fonalakkal fogják a szövés technikáját utánozva belevarrni a kitöltéseket. Mint egy nyolcvanféle öltéstechnikát használnak. Három témacsoportra osztják a halasi magyar motívumokat ábrázoló csipkéket (virág és levélmintás, állatalakos, figurális, népviseletbe öltözött parasztalakok). A varrás végeztével lefejtik a csipkét a mintáról és a kontúrt rögzítő fonalat is lebontják. Légies és mégis igen kifinomult csipke keletkezik. A tervezők igyekeztek eredeti magyar motívumokkal dolgozni, hogy igazi hungaricum legyen a halasi csipke. http://www.halasicsipke.hu/ Az első csipkekészítmények vastagabb fehérítetlen és színes lenfonalból készültek, így a textúrájuk durvább kivitelezésű, mint későbbi, a XX. század elejétől készülő finom, fehérítetlen lenfonalból kivitelezett csipkék leheletvékony textíliái.
A halasi csipke létrehozója, a magyar háziipari mozgalom egyik elindítója az erdélyi származású Dékáni Árpád volt. Budapesten, rajztanári szakon végzett. 1886 őszétől a kiskunhalasi református gimnázium rajztanára lett. Gyűjtötte Halason és környékén az egyre inkább feledésbe menő, pusztuló népművészet emlékeit, motívumait. A motívumterveit az 1902-ben kiskunhalasra költöző Markovics Mária által létrehozott kézimunkaműhelyében keltették életre. Az 1904-ben rendezett világkiállításon nagydíjat nyert és elindul ismertsége a nagyvilágban. Azóta is töretlen sikere, bár néha megfeledkezünk e leheletnyi csipkecsoda létezéséről. Kalandozásainkat a magyar csipkevilágban folytatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése