Oldalak

2012. szeptember 30., vasárnap

Webinárium elsőként az EDUTUS Főiskolán


A főiskola igyekszik technológiailag is tartani a lépést az oktatásmódszertan újdonságaival, ezért 2012. szeptember 1-jétől bevezették az oktatási rendszerükbe a webináriumot. Ennek a technológiának lényege, hogy lehetőséget adjon a videokonferencia rendszeren (Microsoft Lync) keresztüli távoli oktatásra. Praktikusan ez azt jelenti, hogy ha egy adott kurzus Tatabányán és Budapesten is meghirdetésre kerül, akkor annak a megtartása fizikailag csak az egyik helyszínen zajlik majd. Ha az oktató a budapesti kampuszon tartja meg (jelenlétben) az előadást az ott megjelenő hallgatóknak, akkor videó vetítés segítségével a tantárgyra regisztráló diákok ugyanúgy részt vehetnek rajta a további kampuszokon, vagy akár arról a helyről, ahol éppen tartózkodnak – pl. otthonról, a saját laptopjukról csatlakozva az előadáshoz.

            Menetközben a hallgatók mikrofonon bejelentkezhetnek, chat-en jelezhetik az előadónak, ha szólni szeretnének, aztán a mikrofonba mondva mondják az észrevételeiket, kérdéseiket. Az oktató a saját képernyőjét meg tudja osztani a hallgatókkal, sőt az irányítást is át tudja adni egy-egy hallgatónak.

            A módszer alkalmazásának elsajátítása érdekében a főiskolán augusztus 21-31. között széleskörű módszertani és technológiai felkészítésre került sor minden oktató számára a webináriumról, az őszi félév során pedig teljes supportot biztosítanak.

            Ez a módszer a távoktatásnak egy új dimenziót adhat, mivel a levelezős hallgatóknak nem kell messziről beutazniuk az előadásra. Sajnos némely tantárgynál nem alkalmazható még a módszer pl.: nyelvi, informatikai tantárgyaknál, mert egyenlőre még nem megoldott technikailag, hogy a tanár ne csak a hallgató arcát lássa, hanem a képernyőjét is.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése