Oldalak

2012. szeptember 26., szerda

E-tanulás

Az e-tanulás értelmezése: „a számítógéppel, digitális tananyag segítségével történő tanulás”. Ezen oktatásforma a 90 –es évek végén vált elterjedté. Nagy előnye, hogy lehetőséget ad az önképzésre, önálló tanulásra.

Előtörténet:
Az e- tanulás nem a mai kor találmánya, tulajdonképpen csirái már korábban megjelentek.
A 1940-es években
rádióiskolák megjelentek, mely annyit jelentett, hogy a gyerekek csak hetente egyszer jártak iskolába és a rádióban elhangzott leckét dolgozták fel.
Az 1960-as években az iskola televízióiban Öveges professzor fizika kísérleteit tekinthették meg.
Az 1970-es években magnóhallgatás megjelent a nyelvoktatásban.
Az 1980-as években videó megjelenésével vizuális újabb vizuális elemeket kaphattak a tanulás során a gyerekek.
Az 1990 -es években terjedt el erőteljesebben a számítógép és internet használat, mely megalapozta az e-tanulás elterjedését, létrejöttét.
TANÁR, TANANYAG, TANULÓ
A hagyományos oktatással ellentétben az e-tanulás során nincs szükség tanárra, pedig a tanár érdekessé, humorossá  teheti az órát, motiválhatja a gyermekeket. A hagyományos oktatásban sok a szubjektív elem.  Ha a tanuló viselkedhet jól és rosszul is, mely jelentősen befolyásolhatja a tanár döntéseit, értékelését. Előnyére válik a tanulónak az, ha bőbeszédű, talpraesett, szorgalmas. Tanár segítségével, mély alapos tudás megszerzésére van lehetősége.
Az e-tanulásnál a tanár szerepe lecsökken, a személyes kapcsolat megszűnik. Azok a tanulók, akik nehezen fejezik ki magukat, de jól gondolkodnak, jól számolnak, itt előnybe kerülnek, önbizalmuk, döntőképességük fejleszthető. Vannak esetek, amikor  a tesztek időre szabottak, és a tanuló bizonytalan  válaszban és gondolkodás nélkül adja meg a választ.
Az e-tanulás  nagy előnye az, hogy növeli az agy mobilitását is. Ezen tanulási forma ellenőrzés szempontjából objektív, de elmarad az értékelés indoklása. A javítás lényegében úgy történik, hogy a gép elfogadja vagy nem az adott választ. Az e-learning anyagok készítésénél ezért törekednünk kell, hogy a lecke és számonkérés legyen átfogó. Az anyag és számonkérés készítésénél jó figyelembe kell venni a jellegzetes és gyakori hibákat.
Az e-tanulás a távoktatásban terjedt el leginkább, de sokan használják a hagyományos módszerek színesítésére is. Mindenki számára elérhetővé teszi az egész életen át tartó tanulás lehetőségét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése