Oldalak

2013. február 25., hétfő

Wikipédia az oktatásban

Az oktatás során számtalan olyan helyzet fordul elő, hogy nem vagyunk tisztában teljesen néhány fogalommal, amely felmerülhet az egyes tanórákon. Például mikor egy informatika tanár egy villamos osztálynak szeretne valamilyen szakmába illő feladatot elkészíteni. Ilyenkor nagy segítséget jelenthet a Wikipédia. Jó hogy van olyan oldal, amely ilyenkor segít eligazodni a fogalmak nagy tengerében. Vagy vannak olyan szituációk mikor a diákoknak anyagot kell gyűjteniük és szerencsére van hova kattintsanak.
Főleg prezentáció készítésénél hasznos amikor a tanár kiad egy témát, amit egy önálló anyaggyűjtés előz meg, akkor például a Wikipédia segíthet nekik a megoldásban. Persze előfordul, hogy az ott fellelhető meghatározások nem igazán felelnek meg számunkra, mivel azokat ugye bárki szerkesztheti, így semmiféleképpen sem használhatóak elsődleges forrásként, de a lényeget tartalmazza és egyszerűbb feladatok készítésénél sokat segíthet.
De ha mindenképpen szeretnénk egy számukra hitelesebb forrást vagy csak egyszerűbb megfogalmazást keresni, akkor az ilyen esetekben érdemes máshol is körülnézni. Én mégis azt mondom, hogy bátran lehet anyagot gyűjteni onnan.
Tanári pályám kezdetén sok olyan helyzetbe kerültem, hogy szakmunkás osztályoknak kellett órai anyagot összeállítani és nem voltam tisztában egy-két szakmába vágó fogalommal és olyankor sokszor a legjobb megoldást a Wikipédia adta.

1 megjegyzés:

  1. A Wikipédia használata képzésben rettentően megosztja a szakmát. Pont a hitelesség okán. Én mondjuk hiszek a tömegek bölcsességében, de a hallgatóknak is csak javasolni tudom, hogy ugyanannak a dolognak azért nézzenek utána másutt is. Ugyanakkor ez igaz a nyomtatott anyagokra is, mert ott is találunk sok érdekes dolgot.
    Mindazonáltal nem lehet elmenni azon tény mellett, hogy a mai ifjúság számára ami nincs a neten az nem is létezik, ami pedig van, az szentírás. Ez veszélyes... szóval fel kell őket készíteni...

    VálaszTörlés