Oldalak

2013. február 24., vasárnap

Mohamed és a Hegy!


http://www.africaschoolassistanceproject.org/images/uploads/Child_in_blue_shirt.jpg
Tisztelt Olvasó!

A minap olvastam egy figyelemre méltó projektről.
Afrikában mobil iskolákat (is) alkalmaznak azért, hogy a tanuláshoz való alapvető jogot biztosítani tudják. Ezek elmaradott térségekben, valamint migráns életmódot folytató családok esetében jelentenek óriási segítséget. Azt a két változót az egyenletben azért kiemelhetjük: egyrészt a "mobil" szó azt jelenti, hogy az iskola időszakos - nem tudom, így hogy lehet megoldani az általunk tanult tantervi/tanmeneti haladást -, másrészt a kényszer miatt átutazóknak, ideiglenesen letelepedőknek szintén "mobil" élete van.
Úgy gondolom, hogy a tanári kihívásnak ez lehet a csúcsa!
De a történelmi előzményeiben is bővelkedhetünk furcsaságokba. Például, hogy a kanadai kormány hozta létre a prototípust még 1966 körül (jóléti társadalom !), aztán, hogy a nappal gyerekeket oktató mobilsuli este a felnőtteket mentorálta plusz, hogy ezeket sokszor kórházakba telepítették.
Azóta eltelt időben kezdték (többé-kevésbé) felfedezni az előnyeit. Manapság a "mobil" kifejezés helyett gyakran "friendly" jelzővel illetik. Adalék, hogy 1 db hivatalos pedagógiai szakirodalommal gazdagodott a tudományos háttere!
De ez csak a jéghegy csúcsa...
See you next month ! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése