Oldalak

2013. február 18., hétfő

E-napló bevezetésének története egy budapesti szakközépiskolában 1. rész

Miért is vált szükségessé ez a naplófajta?                                     
Először tanári oldalról vizsgálom a helyzetet.
Kezdem a kályhánál. 2007/2008-as tanévtől kezdődően új óraelszámolási rendszert vezettek be, melynek következménye az lett, hogy minden hónapban, minden tanárnak, minden megtartott és beírt óráját le kellett ellenőrizni a naplókban. E rendszer előtt csak a túlórákat és a szakköröket kellett leellenőrizni. A mi iskolánkban 19 osztály, és kb. 65 pedagógus van. Minden évfolyamon két osztály párhuzamos művészképzésben vesz részt, ahol heti 6 rajz-festést, 3 tervezést, 2 szerkesztés-modellezést hármas csoportbontásban tanulják. Minden osztályban két csoportban tanulják a matematikát,  az idegen nyelvet és három csoport van szakmai gyakorlaton is. Mindent kiszámolva közel 19 ezer beírt órát kellett havonta ellenőrizni. Ugye nem kell mondanom, hogy ez mennyi idő és piros tollbetét.
Ahol mindenki mindent pontosan beírt, ott egy-egy napló leellenőrzésével, több hónapi rutin után,  40 perc alatt végeztünk. Szerintetek hány ilyen napló volt? Segítek, egy kéz elég ehhez.
A problémák a következők voltak:
-elfelejtett óra beírás- magyarázat: ”mert mindig pont a másik tanárnál volt napló”
-óraszámok elszámolása – pl. a 18. után ismét a 18. következett
-tanári hiányzásnál a helyettesítő tanár nem írt be
-az adott tantárgy rubrikája helyett a másikéba írt
Ezek a hibák ki lettek függesztve, de volt olyan eset is hogy több hónap alatt nem sikerült kijavítani.
A papír alapú naplónál  további gond volt a hiányzások vezetése. Sajnos nagyon pontatlanul írták be a szaktanárok a hiányzó tanulókat, ezzel jelentősen megnövelve az osztályfőnök amúgy sem kevés munkáját.
Most nézzük a tanulói  oldalt.
Az ellenőrző könyvet középiskolában már a tanulók maguk vezették, ők írták be a jegyeket, amiket az osztályfőnökök havonta ellenőriztek. Az ellenőrzőt sosem hordták maguknál a tanulók, ha tanár kérte, akkor pont a szülőnél volt, ha a szülő kérte, pont az ofő beszedte, volt a szöveg. 
Az utóbbi években érkező tanulóknál felmerült a kérdés, nálatok nincs e-napló? Az általános iskolában volt.

Mindezeket figyelembe véve az e-napló mellett döntöttünk. 

A történet rövidesen folytatódik.....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése